Znanost

 

Družinsko drevo in genetika sta dve različni znanosti. Medtem, ko se družinsko drevo opira na dokumente, se genetika opira na analizo dnk.

Široko zastavljene strokovne znanstvene genetske analize so zelo zanimive. Ne moremo in ne smemo pa jih primerjati s preprostimi in hitrimi dnk analizami, ki jih določena podjetja ali spletne strani ponujajo za majhen denar. A več o tem v poglavju DNK analiza.

Preberite tudi DNK analiza (kliknite na povezavo)

Zajci v Avstraliji

Proceedings of the National Academy of Sciences (ZDA) je objavila zelo zanimiv članek o avstralskih zajcih.

Zajce so uvozili v Avstralijo angleški kolonisti že leta 1788. Prej ali slej je kakšnemu zajcu uspelo zbežati iz ujetništva. A vsi domači zajci se ne znajdejo v divjini, saj so nekateri izgubili prirojeno previdnost ter postanejo zlahka plen.

Danes v Avstraliji živi okoli 200 milijonov zajcev. Postali so prava nadloga za kmete in spadajo med invazivno vrsto v Avstraliji. Toliko bolj je zanimivo, da imajo vsi ti zajci skupne prednike. To je 24 angleških zajcev, ki so leta 1859 prispeli v Avstralijo skupaj z angleškim kolonistom Thomasom Austinom.

Austin je pridobil posest blizu Melbourna. Njegovih 24 zajcev se je uspešno razmnoževalo. Austin pa ni vedel, da so njegovi zajci imeli še veliko genov divjih zajcev. Bili so previdni in plahi. To je bil recept za njihov uspeh. Niso zlahka postali plen plenilcev in so se uspešno množili v divjini. Njihovo število je nato eksponentno rastlo.

Vir Heather Chen, How 24 British rabbits took over Australia, CNN, 24. 8. 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top

Da lahko stran pravilno deluje, ter da se oceni in izboljša spletno stran je potrebno shranjevati majhne datoteke (imenovane piškotke) na vaš računalniku. Več kot 90% vseh spletnih strani uporablja piškotke, 15. junija 2013 v veljavo vstopil nov zakon ki narekuje, da mora vsaka spletna stran uporabnika obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njegovo soglasje. .

Se strinjate z uporabo piškotkov na naši spletni strani?

EU Cookie Directive Module Information
.